SINJSKI KULTURNI

URBANI POKRET
injski kulturni urbani pokret (S.K.U.P.) je udruga građana, osnovana 2004. godine s ciljem poticanja i unaprjeđenja kulture življenja mladih te udruživanja mladih radi promicanja i zaštite njihovih interesa. Svoje ciljeve udruga ostvaruje promicanjem kulturnih sadržaja, pripremanjem, organiziranjem i prezentiranjem koncertnih i drugih manifestacija, izložbi, predavanja, seminara, filmskih i video projekcija i sl. U prostoru bivše vojarne Udruga je u razdoblju od 2011. do 2018. organizirala preko 50 koncerata autorskih bendova iz Hrvatske i regije; humanitarne koncerte, filmske projekcije recentnih dokumentarnih uradaka u suradnji s udrugom RESTART, Street art program, radionice izrade fanzina, izložbe, festival elektronske glazbe, književne večeri itd. Od 2011. Udruga je članica CLUBTURE-a (Savez Udruga Klubtura) kroz čiji je program podrške realizirala tri projektne turneje pod nazivom „Čuvaj se sinjske ruke“ koje su za cilj imale umrežavanja sa srodnim udrugama na području Imotskoga, Trilja, Splita i Benkovca i predstavljanje lokalnog kulturnog programa. 

 

MISIJA

Misija udruge SKUP je: razvoj i unaprjeđenje kulture, umjetnosti i novih medija, kao i očuvanje i prezentacija kulturno-povijesne baštine kako bi se povećala kulturna ponuda na širem sinjskom području; razvoj grada Sinja kao kulturne, i tolerantne sredine, promicanje kulture i umjetnosti, te vrijednosti demokracije i multikulturalnosti na lokalnoj razini kroz relizaciju raznovrsnih umjetničkih programa i poticanje razvoja alternativne, nezavisne i neinstitucionalne kulture te uključivanje mladih u kulturne inicijative.

 

AKTUALNI PROGRAMI UDRUGE

S.A.R.S. festival (Sinjski amaterski rock susret) nastao je 2003. godine s ciljem prezentacije mladih i neafirmiranih autorskih glazbenih sastava te proširenja alternativne glazbene ponude na području Sinja i Cetinske krajine. Za grad Sinj postojanje ovakvog festivala je od neizmjerne važnosti jer on obogaćuje sredinu u kojoj djeluje, sudjeluje u stvaranju novih vrijednosti, obogaćuju kulturni život te potiče mlade da se i sami uključe u stvaranju kulturnog programa. 

Od 2020. godine Udruga organizira projekt “Kino Palke” - projekcije filmova pod otvorenim nebom. Ideja projekta je dati novu funkciju privremenoj infrastrukturi alkarskog gledališta u vremenu prije održavanja alkarskih svečanosti te mu se apliciranjem novog kulturnog sadržaja, daje nova vrijednost. 

Od 2019. godine Udruga u suradnji s Kulturnim umjetničkim središtem u Sinju (Galerija Sikirica) organizira i program pod nazivom Jesenjarenje koji uključuje interdisciplinarnost i objedinjenost temom te različite oblike prezentacije angažiranih društveno-umjetničkih projekata – izložbe, filmske projekcije, književno stvaralaštvo i predstavljanje interdisciplinarnih istraživanja. 

Od 2021. godine Udruga provodi i projekt „Kultura sjećanja — mapiranje industrijske baštine sinjskog kraja“- interdisciplinarni projekt koji se bavi mapiranjem industrijske baštine u Cetinskoj krajini, angažiranim promišljanjem grada, sagledavanjem i propitivanjem urbanih identiteta povezanih s industrijskim nasljeđem, a uključuje umjetničku produkciju i edukaciju mladih te razvoj publike. 

 

 

Provedbom spomenutih projekata želi se postići: veći interes publike za suvremenu umjetnost i umjetničke prakse; zadovoljstvo korisnika diversifikacijom kulturne ponude; senzibiliziranje javnosti za određene društvene probleme i poticanje kritičkog promišljanja.