20. S.A.R.S. festival

Ovaj vikend nudimo vam savršen recept za spas od toplinskog udara, gužve na obali i grintanja – pravac Zagora i Sinj jer na predivnom sinjskom Hipodromu čeka vas jubilarni 20. S.A.R.S. festival! Organizatori su pripremili hrpu dobre glazbe, sajam gramofonskih ploča, slikarske radionice kamp u dubokoj hladovini, a ako baš ne možete a da se ne bućnete, onda osvježenje možete potražiti na sinjskom gradskom bazenu ili na ugodnih +12 °C u Cetini, poručuju organizatori. U eri kada svako naše malo misto svojih deset ljetnih festivala ima, organizatori, udruga SKUP (Sinjski kulturni urbani pokret), s punim pravom mogu biti ponosni jer su festivalski program održali čak dvadeset godina u kontinuitetu, usprkos brojnim nedaćama (u prvom redu onima financijske prirode), nekoliko promjena lokacije festivala, COVID epizodi itd.

 

Idejni začetnici festivala davne 2003. krenuli su od ideje sinjskog amaterskog rock susreta, da bi s godinama program bivao sve dalje od amaterskog, a olabavila je i žanrovska odrednica rock susreta. Od amaterskog susreta na kojem su svoje prve glazbene korake napravili više-manje svi lokalni bendovi, S.A.R.S. je odrastao u etabliran i prepoznat festival koji je u Sinj tijekom ovih 20 godina djelovanja doveo većinu najznačajnijih lica regionalne glazbene scene. 

 

Zasigurno se ne može zanemariti niti uloga koju je tako koncipiran, nezavisan i alternativan projekt, odigrao u formiranju lokalne, sinjske glazbene scene koja je iznjedrila brojna sjajna imena, među kojima svima vjerojatno najglasnije zvoni MORT. SKUP-ovci kažu da su za veliki 20. rođendan pripremili posve dobar koncept – u petak se slušaju samo najbolji sinjski bendovi, a subota je rezervirana za goste i susjede. Kako kažu, gosti koje dolaze –Lopoč, Detour, Six Pack i Partibrejkersi – dolaze po prvi put, a dogovoreno je ponovno okupljanje (nekih) legendarnih sinjskih bendova: Radagast, Darkvud, Embrio, Shewa i MORT. Lokacija festivala ostaje ista, predivni sinjski Hipodrom.

 

VIZUALNI IDENTITET: 

Nikola Križanac

FOTOGRAFIJE:

Milan Šabić

 

20. SARS festival dio je SKUP-ova programa "Kultura u zaleđu" koji se financira iz sredstava podrške Zaklade "Kultura nova" za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata.