KINO PALKE 3 // CIKLUS NJEMAČKOG FILMA

I ove godine sinjsko Alkarsko trkalište postaje ljetna filmska pozornica u još jednom izdanju programa Kino Palke. Ovo je već treća godina da gledalište na Alkarskom trkalištu ne služi samo za ‘prove’ i alkarske svečanosti već i kao nezaobilazno mjesto za ljubitelje filma i kulture.

Ideja projekta Kino Palke nastala je 2020. godine s ciljem da lokalnoj publici predstavi najbolja suvremena umjetnička filmska ostvarenja. Istovremeno, program daje novu funkciju postojećoj infrastrukturi alkarskog gledališta u vremenu prije održavanja alkarskih svečanosti. Naime, svojim izgledom Palke su klasično gledalište u otvorenom prostoru, a apliciranjem novog kulturnog sadržaja, daje im se dodatna vrijednost.

 Ove godine Sinjski kulturni urbani pokret u partnerstvu s Goethe Institutom Kroatien na ‘palke’ donosi ciklus njemačkog filma. U pet termina na ‘palkama’ će se prikazati neki od najzanimljivijih njemačkih filmova. Ulaz na sve projekcije je slobodan.
 
 

PROGRAM:


Nedjelja, 17. srpnja:
Dječaku treba svježi zrak (Der Junge muss an die frische Luft), Njemačka, 2018., 100 min.
Režija: Caroline Link, biografski, komedija, drama

Rurska oblast 1972. godine. Debeljuškasti devetogodišnjak Hans-Peter odrasta pod paskom svoje vesele rodbine, koja se često i rado zabavlja. Svoj izniman talent za nasmijavanje drugih Hans-Peter svakodnevno vježba u dućančiću svoje bake Änne. No, ipak nije sve ružičasto. Tamne sjene nadviju se nad dječakovom svakodnevicom nakon što mu majka završi na operaciji, poslije koje postaje sve potištenija. Za Hansa – Petera to je poticaj da još intenzivnije usavršava svoj komedijaški dar. Dirljiva priča iz djetinjstva jednog od najvećih njemačkih zabavljača Hapea Kerkelinga.

Utorak, 26. srpnja
Soul Kitchen, Njemačka 2009., 99 min
Režija: Faith Akin, igrani, drama, komedija

Mladog vlasnika restorana Soul Kitchen, Zinosa, napustila je dugogodišnja djevojka Nadine, jer je više vremena provodio u restoranu nego s njom, pa ona prihvaća posao koji joj je ponuđen u Šangaju. Zinos, odlučivši pratiti djevojku, prodaje restoran, kojem više ne ide dobro. U zadnja tri tjedna, dok je još u Zinosovom vlasništvu, restoranom zavlada anarhija – šef kuhinje kuha ono što je oduvijek htio, novi DJ sam bira glazbu, uz koju gosti plešu, umjetnici izlažu svoje radove – a gosti su i više nego zadovoljni! Glasine o kultnom restoranu Soul Kitchen se počinju širiti Hamburgom. Zinos shvaća da je pogriješio, a kad još i sazna da će na tom mjestu biti izgrađen trgovački centar, kreće u borbu za očuvanje restorana…

Četvrtak, 28. srpnja
Curveball, Njemačka, 2020., 108 min.
Režija: Johannes Naber, Igrani, komedija, kriminalistički, povijesni, triler

Arndt Wolf radi kao stručnjak za biološko oružje za njemačku Saveznu obavještajnu službu (BND). Čvrsto je uvjeren da je u Iraku proizvedeno oružje za masovno uništenje, iako potraga UN-ovog povjerenstva nije pronašla ništa. Bez obzira na to Wolf ne dopušta da ga odvrate od njegovog uvjerenja, a jedan tražitelj azila daje mu novu nadu, ali pritom također pobuđuje interes BND-a – Rafid Alwan alias ‘Curveball’ tvrdi, da je bio inženjer u programu za biološko oružje Sadama Huseina. Međutim, potraga za dokazima iznimno je teška, a Alwan je itekako svjestan vrijednosti svojih podataka. Film je nominiran za Njemačku filmsku nagradu u kategorijama za najbolji film, najbolju režiju i najbolju sporednu mušku ulogu.

Nedjelja, 31. srpnja
Good Bye Lenin!, Njemačka, 2003., 121 min,
Režija: Wolfgang Becker, Igrani, komedija, drama, romantični

Alex (Daniel Brühl) živi u Istočnom Berlinu s majkom i sestrom. Nakon što ih je otac napustio ne vrativši se sa službenog puta iz Zapadne Njemačke, majka se u potpunosti posvećuje socijalističkom pokretu, vjerujući u pravdu za sve. Neposredno pred ujedinjenje, doživi infarkt i pada u komu te propušta die Wende – ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke. Kada se cijela DDR utapa u novu Njemačku sa svim detaljima koji uz to idu, ona ništa ne primjećuje iz svog bolničkog kreveta. Budi se nakon par mjeseci, a Alexander iz straha da ne doživi novi šok, zajedno sa svojom sestrom, pokušava prividno dočarati da DDR i dalje normalno funkcionira.
U samoj Njemačkoj film je doživio neočekivani uspjeh te je proglašen najuspješnijim njemačkim filmom 2003. godine. Film je nagrađen s devet Njemačkih filmskih nagrada, između ostalih za najbolji film. I diljem Europe film je osvajao nagrade a bio je i njemačka nominacija za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Utorak, 2. kolovoza
Svi drugi se zovu Ali (Angst essen Seele auf ), Zapadna Njemačka, 1974., 92 min
REŽIJA: Rainer Werner Fassbinder, igrani, drama, romantični

Film predstavlja svojevrsni remake hollywoodske melodrame All That Heaven Allows iz 1955. godine. Protagonistica je Emmi Kurowski (Brigitte Mira), 60-godišnja münchenska udovica koja, spletom okolnosti, upozna dvadeset godina mlađeg marokanskog gastarbajtera po imenu Ali (El Hedi ben Salem) te s njime započinje ljubavnu vezu. Radnja prikazuje kako njihova veza izaziva zgražanje i negodovanje Emmine obitelji i okoline, ali kako prava iskušenja nastaju tek kada počnu živjeti zajedno i shvate koliko su, zapravo, različiti. Film je snimljen u roku u dva tjedna, a hiperproduktivni i radoholičarski Fassbinder ga je zamislio kao svojevrsnu ‘stilsku vježbu’ u pauzi snimanja filmova ‘Martha’ i ‘Effie Brist’. Zbog svoje društvene angažiranosti, odnosno kritike rasističkih predrasuda i tinjajuće ksenofobije u njemačkom društvu, film je brzo stekao izuzetan ugled, te se danas smatra jednim od najboljih ostvarenja Fassbinderove filmografije.

 

VIZUALNI IDENTITET:

Nikola Križanac

FOTOGRAFIJE:

Dragan Odrljin

 

Kino palke festival dio je SKUP-ova programa "Kultura u zaleđu" koji se financira iz sredstava podrške Zaklade "Kultura nova" za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata.