JESENJARENJE 3 // KLIMATSKE PROMJENE

U 2022. godini tema Jesenjarenja bile su klimatske promjene. Kroz ovogodišnju temu predstavili smo nekoliko programskih cjelina iz sektora umjetnosti i kulture i tako educirali zainteresiranu javnost o posljedicama klimatskih promjena i mogućnostima rješavanja istih. 

PROGRAM: 

PREDAVANJE: NIKOLA GLAMUZINA ‘PROŠLOST, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST KLIMATSKIH PROMJENA’ SINJ, PALACINA, 21. 11. 2022. U 19 H 

Nikola Glamuzinu (Filozofski fakultet, Sveučilište u Splitu, održao je uvod u temu predavanjem "Prošlost, sadašnjost i budućnost klimatskih promjena". Govorio je o klimatskim promjenama u prošlosti i sadašnjosti te ukazao na demistificiranje koncepta klimatskih promjena i na znanstvene činjenice u odnosu na one koje nalazimo u javnom diskursu, iznio osnovne pojmove o klimi i klimatskim promjenama, kao i o metodama (i ograničenjima) njihova mjerenja.

UMJETNOST U ZALEĐU: IZLOŽBA // VANJA BABIĆ - ARHEOLOGIJA ODBAČENOG SINJ, GALERIJA SIKIRICA, 25. 11. - 15. 12. 2022. 

Izložba „Arheologija odbačenog“ predstavila je na jednom mjestu radove u kojima se umjetnik bavi istraživanjem otpada i okoliša koji se mijenja pod utjecajem čovjeka. U svom radu umjetnik istražuje i propituje sustav konzumerizma i “proizvodnje” otpada na svim razinama, od ilegalnih odlagališta, viškova od proizvodnje, bacanja hrane, kruha iz pekara, i sl. 

PROJEKCIJA FILMA „IZMEĐU NEBA I LEDA“ (2015.) Luc Jacquet, 89’ SINJ, PALACINA, 30. 11. 2022. U 19 h 

Luc Jacquet otkrio je nevjerojatan novi način istraživanja klimatskih promjena. U središtu je njegova filma Claude Lorius, 82-godišnji francuski glaciolog koji je prije više od pedeset godina prvi put posjetio Antarktiku. Cijenjen je i stručan znanstvenik, najpoznatiji po proučavanju paleoatmosfere u ledenim jezgrama. U filmu otkriva tajne prošlosti analizirajući različite razine leda, nešto poput geologije smrznute vode. Jacquet mu se pridružuje na tom najjužnijem dijelu planeta kako bi doživio i zabilježio njegovu ljepotu, ali i golem utjecaj klimatskih promjena tijekom desetljeća. 

KLIMATSKI KVIZ , VODITELJ: PETAR KLIŠKINIĆ SINJ, CAFFE BAR SIGNUM, 5. 12. 2022. U 20 H 

Kakvo nam je znanje o klimatskim promjenama, ekologiji i sličnim temama iz opće i suvremene popularne kulture otkrio nam je Petar Kliškinić. voditelj "Klimatskog kviza" u kojem je sudjelovalo 7 ekipa. 

 

PROJEKCIJA FILMA: HALLA IDE U RAT (2018), Benedikt Erlingsson, Island, Francuska, Ukrajina, 100’ SINJ, PALACINA, 7. 12. 2022. 

 Islandska akcijska komedija “Halla ide u rat” drugi je film redatelja Benedikta Erlingssona, koji je međunarodnu pažnju već privukao svojim prvijencem “O konjima i ljudima“. Glavna junakinja Halla, uz dosadnu građansku egzistenciju, vodi i tajni život – ratuje s lokalnim industrijskim gigantom. Tijekom filma u scenama s glazbom pojavljuje se i bend koji tu glazbu izvodi, što filmu daje poseban šarm. „Halla ide u rate“ ekološka je priča koja postavlja pitanja, često s humorom, o smislu i težini individualnog djelovanja pred inercijom vlasti u borbi protiv globalnog zatopljenja. 

PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA ‘EKOFEMINIZAM: IZMEĐU ZELENIH I ŽENSKIH STUDIJA’, SUZANA MARJANIĆ, UREDNICA SINJ, PALACINA, 14. 12. 2021. U 19 h 

Zbornik Ekofeminizam: između ženskih i zelenih studija sastoji se od tekstova iz područja humanističkih i društvenih znanosti i umjetnosti. U radovima se analizira ekofeminizam na području Hrvatske i jugoistočne Europe. Autorica Suzana Marjanić pojasnila je pojam i povijesni razvoj ekofeminizma, teme kojima se ekofeminizam bavi te najvažnije autore koji su dio ovog pravca. Ekofeminizam kao kolaž aktivističkog djelovanja, političkog angažmana, znanstvene i teorijske niše istraživanja te svjetonazora kao načina življenja, svoje početke ima sedamdesetih godina 20. stoljeća da bi ekspandirao u osamdesetim i devedesetim godinama, šireći svoje djelovanje u više pravaca – povezivanje roda i rada, uključivanje žena Trećeg svijeta, kritika kapitalističkog sustava, odmak od tradicionalnih religija, otvaranje k marksističkim i socijalističkim idejama, poveznice i razmimoilaženja s konceptima matrijarhata, spiritualnost i dubinska ekologija. 

PODRŠKA

Ciklus Jesenjarenje // Klimatske promjene dio je SKUP-ova programa "Kultura u zaleđu" koji se financira iz sredstava podrške Zaklade "Kultura nova" za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata.